Case

Groene Maandag van HelloFresh

By on 19/05/2017

Ondanks alle aandacht voor gezonder, vegetarisch en vegan eten, eten wij Nederlanders alsnog te veel vlees. Daar bovenop eten maar liefst 9 van de 10 Nederlanders te weinig groenten en fruit. In samenwerking met HelloFresh heeft Een Kwestie van Smaak influencers ingezet om het initiatief Groene Maandag te promoten. Dit deden we samen met Three Girls One Kitchen, Cotton & Cream en Little Spoon.

Niet alleen deelden de influencers voor deze campagne de resultaten van het onderzoek van HelloFresh en TNS Nipo naar de houding en het gedrag van Nederlanders omtrent het eten van vlees. Ook deelden ze hun eigen ervaringen met minder vlees en meer groente en fruit eten, en voegden Cotton & Cream en Little Spoon hier nog een lekker vegetarisch recept aan toe!

Omdat deze recepten het waard zijn om door zo veel mogelijk mensen gemaakt te worden, vind je ze hieronder terug!

 

Recept Cotton & Cream:

Ingrediënten voor c.a. 20 zoete aardappel balletjes

  • 500 gram zoete aardappels
  • 75 gram fetakaas
  • Gemalen chilipeper en/of cayennepoeder
  • Minimaal 150 gram paneermeel (dit is waarschijnlijk te veel, maar dan heb je in ieder geval voldoende in huis)
  • 3 eieren
  • 1 volle eetlepel speltbloem (of speltmeel)
  • 1 liter zonnebloemolie

Dille-yoghurt dip:

  • 1 eetlepel mayonaise
  • 2 eetlepels magere yoghurt
  • Verse dille
  • Peper

Zo maak je het:

1. Schil en kook de zoete aardappels in ca. 20 minuten gaar. Ik heb de aardappelen de dag eerder al gekookt en bewaard in de koelkast, dit maakt het bereiden nog makkelijker. Doe de ietwat afgekoelde aardappelen daarna in een mengkom en prak ze met vork (mag lekker grof) fijn.

2. Meng de zoete aardappelen daarna met de verbrokkelde fetakaas. Breng het geheel op smaak met peper, zout, chilipeper en/of cayennepeper. Scheid 1 ei en mix de dooier door het zoete aardappel mengsel. Voeg ook een volle eetlepel speltbloem toe.

3. Rol daarna de balletjes van het beslag, ongeveer ter grootte van een bitterbal. Je kunt ca. 20 balletjes van het beslag maken. Zet daarna twee schaaltjes of kommetjes klaar: één met twee geklutste eitjes (aan 1 ei heb je waarschijnlijk net niet genoeg) en één met paneermeel.

4. Rol de zoete aardappel balletjes daarna in wat paneermeel of speltbloem, om ze minder plakkerig te maken. Daarna rol je ze in het geklutste eitje en vervolgens (opnieuw) in het paneermeel. Van een dubbel laagje paneermeel worden ze extra knapperig!

5. Verhit tenslotte de zonnebloemolie in een diepe pan (ik heb een wokpan gebruikt) en zodra de olie na zo’n 5-10 minuten flink is opgewarmd (ca. 170 graden), laat je de balletjes voorzichtig in de pan glijden. Frituur ze zo’n 4 minuten totdat ze mooi lichtbruin en knapperig zijn. Blijf erbij staan, zodat je zeker weet dat je ze er op tijd uit haalt. Maak in de tussentijd de dille-yoghurt dip door de ingrediënten zoals hierboven opgesomd te mengen en serveer apart. Et voilà, jouw vega snack is klaar. Smakelijk!

Ps. Frituur je liever niet? Je kunt ze ook c.a. 10-15 minuten op 200 graden in de oven bakken, alleen worden ze daardoor wel wat minder mooi & knapperig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept Little Spoon:

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 bieten, geschild en in plakken, ik kies voor Chioggia, gele en oranje bietjes
  • 2 wortels, in repen, ik ga voor een oranje en een oerwortel
  • 2 rode uien, in wegdes
  • 1 courgette, gehalveerd en in grove stukken
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie
  • 350 gram pasta naar keuze
  • Kiemen, ter garnering

Basilicumvinaigrette :

  • 1 flink bos basilicum
  • 40 ml olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • Zwarte peper
  • Zout

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 220 graden.

2. Spreid alle groentes over de bakplaat. Zorg dat de groente niet op elkaar ligt, maar juist de ruimte heeft. Zo kunnen ze mooi bruinen. Sprenkel er royaal olijfolie over en breng op smaak met peper en zout. Zet 25-30 minuten in de oven of tot de groente beetgaar is.

3. Kook als de groenten bijna klaar zijn, de pasta volgens de verpakking.

4. Ga ook aan de slag met de basilicumvinaigrette. Meng alle ingrediënten hiervoor in de blender en breng op smaak met peper en zout.

5. Giet de pasta af en schep de basilicumvinaigrette erdoor.

6. Haal de geroosterde groenten uit de oven en laat kort afkoelen. Voeg deze nu samen met de pasta. Serveer koud of lauwwarm.

TAG