In de media

Teni van Fitbeauty bij Eva Jinek

on
12/01/2017

Teni van Fitbeauty sloot als ervaringsdeskunde aan bij Eva Jinek. Het item gaat over orthorexia: een ziekelijk fixatie op gezond eten. Bekijk hier de aflevering terug.

Bij Teni begon de obsessie met een blog die ze startte, toen ze wilde afvallen. Ze kreeg veel feedback, vooral bestaande uit negatieve reacties op voedingsmiddelen die ze tot zich nam. Hierdoor werd ze ‘overbewust’ en begon ze veel producten te schrappen uit haar dagelijkse eetpatroon. Minder suikers, minder vet, minder koolhydraten. Dat leidde niet alleen tot een schraal eetpatroon, maar ook tot een sociaal isolement. Want liever weg blijven van feestjes waar je teveel calorieën tot je neemt, dan later urenlang ‘moeten’ compenseren op de hometrainer.

“Ik wil niet als ik 80 jaar ben terugkijken op een leven binnenshuis met een bakje sla op de bank.”

Bewustwording van wat je eet is goed.

Gezondheidswetenschapper Jaap Seidell legt uit dat veel jonge vrouwen in de war raken van de verschillende voedingsboodschappen die ze overal krijgen. Die zijn zelden gebaseerd op gefundeerde kennis. Bewustwording van wat je eet is goed, want 80 procent van de mensen eet nog steeds te veel en te ongezond. Maar door teveel te skippen krijg je ook vaak een te eenzijdig eetpatroon. Vooral voor zwangere vrouwen is dit erg slecht. En als je eetpatroon je fysieke, mentale en sociale leven gaat beheersen is er echt iets mis. Dan moet er hulp gezocht worden.

Teni ‘kickte af’ toen ze doorhad dat veel van de meest fitte meiden nog steeds niet gelukkig waren en koos voor een toekomst met minder eenzijdige ervaringen. “Ik wil niet als ik 80 jaar ben terugkijken op een leven binnenshuis met een bakje sla op de bank.”

TAG